Monday, June 1, 2015

CHOCOLATE MOIST CAKE



Ok....yg ni salah 1 resipi favourite jugak la kannn...yummmmmmmmm...nampak pun mmg tau dah sedap...cara nk buat pun x da la susah mana...so,apa lagi..boleh la try bg yg xdak kerja tu ya....heheheh...ok ...Jom layan....






 Resepi Best Moist Chocolate Ever
Sumber: mama saranur

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 tsp soda bikarbonat
1 tspi baking powder
2 biji telur saiz A
1 tsp garam
1 cawan buttermilk
1 cawan minyak Mazola @ minyak masak biasa
1 1/2 tsp vanilla extract
1 cawan air mendidih (boleh letak coffe/nescafe) (mori letak air panas jer)

Cara-carannya:
Panaskan oven pada suhu 150 degrees C (untuk membekar secara slow baking)
Lapik loyang 10 x 10 @ loyang 9 x 12 dengan baking paper.

Masukkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
Pukul sebati kesemua bahan.
Bila telah sebati baru masukkan air panas perlahan lahan dan pukul lagi sehingga sebati kesemua bahan.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar dalam masa 50 minit.
Bila telah masak, mori biarkan sekejap tapi renggang kan pintu oven.
Lebih kurang 10 minit mori keluarkan dari oven dan sejukkan.


Mori curah chocolate ganache ke atas Moist kek nie.

Resepi Chocolate Ganache

150 gm Whipping Cream
250 gm Chocolate Morsel
1 sudu butter

Cara-caranya:
Panaskan whipping cream secara double boil di atas api yang kecil.
Bila cream telah mendidih masukkan chocolate morsel dan kacau sehingga chocolate hancur.
Padamkan api dan masukkan 1 sudu butter dan kacau sehingga sebati.
Biarkan sejuk sebentar.
Curahkan kan ke atas kek.


Semuga Berbahagia Pengantin baru Norsyahirah dan suami sehingga ke akhir hayat
dari kami sekeluarga.


CREDIT TO : MORI'S KITCHEN

No comments:

Elegant Rose - Working In Background